Sidste kemoterapi og lægesamtale.

Genetisk disponeret for kræft

Mange mennesker går i dag rundt, uovervejet over hvor mange af deres familiemedlemmer som har haft/eller har kræft, uden at reflektere om hvorvidt de egentligt er disponeret for den samme sygdom.
Jeg synes det er et vigtigt emne at belyse her på bloggen.

Undervejs i min mors kræftbehandling, der har vi udfyldt utallige spørgeskemaer. Alt fra bivirkninger til behandling og til hvor mange som har haft kræft i familien.
Jeg kan huske at vi udfyldte skemaet, hvortil vi skrev min mors mor og hendes onkel på. Det hørte vi ikke mere om.

Alle mennesker som har gennemgået en krise, har ofte behovet for at få bearbejdet alle de indtryk, informationer og hændelser efter det færdige forløb.
Den samtale har jeg ofte med min mor, om det forløb vi netop har gennemgået.
Det var trods alt 8 måneder som for os var revet ud af kalenderen kun med fokus på kræften.

Stamtræ
Jeg tegner under samtalen med min mor et stamtræ på et stykke papir.
Til sammen finder vi ud af at kræften er gået igen igennem 3 generationer af os kvinder – jeg er den 4 generation.
Et par stykker grene i stamtræet har eller har haft kræft, men jeg vurderer det ikke relevant i forhold til kvinderne i denne generation.
Kræften viser sig typisk at forekomme når overgangsalderen er ved at være på trapperne, hvilket jeg synes er meget relevant og måske skal det vise sig, at jeg først er i risikozonen når jeg rammer overgangen.

Jeg ligger ikke søvnløs om natten over, at der stor risiko for at kræften vil ramme den 4 generation. Men selvfølgelig har jeg vurderet at jeg skal have en dialog med lægen om denne risiko, men omvendt er dette ikke en hastetid ved lægen. Så jeg afventer til at min mor skal til opfølgnings samtale til januar hos kræftafdelingen. Så vil vi selvfølgelig fremlægge den information vi ved, og så foreslå dem at vi følger op på denne bekymring.

Hvad kan du gøre?
Hvis du har overskud under dit kemo forløb, så synes jeg bestemt at du skal lave et stamtræ.
Måske har du samme tanke som vi havde, at det “bare” var 2 personer i familien fordi det kunne du lige huske på stående fod.
Men det er meget vigtigt at du går ned til mindste detalje, også selvom det omhandler din oldemor som gik bort for mange årtider siden, det kan være at der fremkommer et mønster som du ikke havde reflekteret over.
Tal med din læge eller kræft afdelingen om du foreligger i risikozonen for at blive ramt også.

Med ønske om en god weekend.

Næste indlæg

Sidste kemoterapi og lægesamtale.